Unicef heeft in 2013 bekent gemaakt dat er meer bacteriën op je bank zitten dan in de wc. Als je er zo over nadenkt, is dat helemaal niet zo gek eigenlijk, want hoevaak maak jij je bank grondig schoon ten opzichte van de wc? Ja precies. Niet zo vaak. In dit bericht lees je hoeveel bacteriën er op je bank leven, wat voor gevolgen dat heeft en hoe jij er van af komt.
Onbekende huisdieren
Volgens de U.K. onderzoeksteam van Unicef en Domestos bevat ons bankstel meer bacteriën dan dat wij zelf denken te weten. 1/3e van ons denkt dat de meeste bacteriën binnen ons huis voorkomt in de wc, maar helaas mag dat niet zo blijken. Microbiologen hebben uitgevonden dat de gemiddelde familie bank 12 keer meer bacteriën bevat dan een toilet bril.
De gemiddelde familie bank bevat een mooi aantal van 19.200 bacteriën per 100 cm2, terwijl een toilet bril 1.600 bacteriën bevat per 100cm2. Al met al, zonder dat jij het weet zit je met 19.200 onbekende micro huisdiertjes. Die niet alleen virussen bevatten, maar ook allergische reacties veroorzaken.
Maak jij schoon?
Vanuit een enquete dat gemaakt werd in 2020 door Lottoland is gebleken dat van de 2.000 Britten, 21 procent hun bank 1 keer in het jaar schoonmaakt. Wat ook bleek is dat wel liefst 12 procent hun bank nog nooit heeft schoon gemaakt.
Kan je een persoon ook echt de schuld opleggen van die bacteriën?
Nee. Bacteriën zijn nou eenmaal om ons heen. Dus jouw schuld, zal het niet zijn. Maar wat wel kwalijk is, is als je enkel een natte doek en de onjuiste producten gebruikt om je bank schoon te maken. Je haalt daarmee niet de bacteriën van jouw bank, ook niet als je een borstel zou gebruiken en je zult 98% zeker je bank beschadigen doormiddel van het gebruiken van huishoudelijke producten. Of je nou een stoffen of leren bank hebt, maakt niet uit. Bij beide is het vereist de juiste onderhoudsproducten te gebruiken.
Gevolgen van een vieze bank
Bacteriën nemen virussen mee. Dat is nou eenmaal algemeen bekend. Maar, hoe komen wij aan zulke virussen? Dat komt onder andere door bloed, slijm en zweet.
Denk bij jezelf na, als jij van de sportschool komt. Ga jij dan direct de douche in springen? Of zit je nog eventjes op de bank om bij te komen? En wanneer je van buiten huis komt? Ga je direct op de bank zitten of was je nog eventjes je kleren en jezelf?
Wij zijn allemaal mens. Natuurlijk gaan we niet altijd direct onszelf wassen, voordat we gaan zitten op de bank. Maar wat zijn hiervan de gevolgen?
Bacteriën veroorzaken zowel ziektes als infecties.
Een van de infecties veroorzaakt door bacteriën is bijvoorbeeld blaasontsteking. Maar ook keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking. Een aantal van deze infecties kan je herkennen doormiddel van koorts, je slap voelen en misselijk zijn.
Virussen zoals de buikgriep, COVID-19 en verkoudheid kunnen ook worden doorgegeven door enkel een zitoppervlakte.
Hoe maak ik mijn bank schoon?
Heel simpel. Gebruik de juiste onderhoudsproducten voor zowel je stoffen bank, als je leren bank. Via leer-onderhoud.nl kan je gemakkelijk aan deze producten komen.
Leder materiaal schoonmaken
Voor het schoon maken van je leren bank raad ik de Natural Leather Cleaner (milde reinigingsmiddel) van 250 ml
en de Leather power cleaner (hardnekkig reinigingsmiddel) van 250 ml aan. Hiermee kun je zowel de vlekken verwijderen uit uw bank als slechte bacteriën.
Bij nubuck, suede en ander geschuurd leer kun je het best een lotion gebruiken uit de Nubuck en Vintage leder onderhoudskit dit zal niet perse de grondige schoonmaak dienen, die nodig is, maar wel de nodige reiniging geven die uw bank verdient. Voor een grondige schoonmaak raad ik je aan om dit door een professional te laten doen.
Verder is er ook voor microvezel een reiniging product, je zou hiervoor de Microvezel cleaner kunnen toepassen die ook perfect is voor alcantara en vlokstoffen.
Kunst leder reageert weer perfect op de Leather look clean & care
Stof materiaal schoonmaken
Stof wordt bij ons ook wel textiel genoemd.
Om een stoffen bank te reinigen is er net ietsjes meer voor nodig, naast het op z’n minst 1 keer in het jaar te laten reinigen door een professional moet je het zelf ook weten te reinigen. Met de Textile cleantex “vlekken spray” zal je dit uitstekend kunnen doen.
Conclusie
Een bank is nou een van de smerigste oppervlaktes in je huis, dat ontkom je niet. Maar door het zelf regelmatig schoon te maken elke week en op z’n minst het 1 keer grondig te laten reinigen. Zal jij ongetwijfeld de bacteriën verminderen en zo het verspreiden van ziektes, infecties en virussen tegen gaan.
Een vraag hoe maak je microleder schoon dat is niet schoon te maken? Thuis maakt het niemand wat uit maar de eetbank ruikt niet fris… Ook 3 katten en soms broeken van mensen die niet zo fris zijn die op de bank zitten dan wil ik graag de bank reinigen maar hoe? Ik denk dat het microleder is en geen microvezel.