Gisteren was ik op internet wat aan het rondkijken, op zoek naar een nieuwe leren jas. Niet dat ik zo’n stoere kerel ben, maar ik heb wel een motor. En op een motor is een goede leren jas toch wel top. Maar ja, de keus is zo’n beetje oneindig. Ik dus steeds maar doorklikken, en nog eens doorklikken. De juiste jas was nog niet zo snel gevonden.
En toen viel me wat op. Er worden wel heel veel termen door elkaar gebruikt bij die leren jassen. En hetzelfde geldt eigenlijk voor leren meubelen. Neem alleen al de namen die gelinkt zijn aan waar het vandaan komt, of beter, van welk dier het leer komt. Varkensleer, kalfsleer, rundleer. En daarnaast heb je dan ook nog termen als ‘nappa’, suède, lammy. Dus ik bedacht dat het misschien handig zou zijn als ik daar even wat duidelijkheid in ga brengen, voor wie het nog niet weet.
We beginnen met nappa. Nappaleer of nappa is gedekt, geverfd leer. Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid en staat bekend om de zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging. Het nadeel is dat het wat stug aanvoelt. Nappaleer wordt vaak gebruikt voor hoogwaardige producten, zoals luxe meubilair.
Dan suède. De naam komt trouwens van het Frans woord voor Zweden. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding. Door de open structuur van suède wordt het snel vuil en is het met name vatbaar voor voedselvlekken. Niet zo’n goed idee voor een bank of stoel dus.
Tot slot dan ‘lammy’. Omdat de échte lammy jas beide kanten van een dierenhuid gebruikt, zowel de daadwerkelijke huid als de vacht, is het de ideale warme winterjas. Het is dus een leersoort waarbij de haren nog op het leer zitten. De term verwijst naar lam, waar dit leer vroeger vrijwel altijd van gemaakt werd. Beetje maf dus om tegenwoordig ‘geitenlammy’ te zien in een omschrijving. Dat zou dan een geitenjas van lamsleer moeten zijn?
Nou, ik hoop dat u weer wat geleerd heeft. Mij heeft het helaas nog geen nieuw motorjack opgeleverd, nog maar even doorzoeken dus …
Hi,
Recent heb ik een leren jas (lamsleer) en een leren broek gekocht. Een andere jas die ik al had (ook lamsleer) heb ik recent ingespoten met een lederspray. Alleen ben ik nogal een leek op dit gebied. Zorgt lederspray ervoor dat de jas beschermt is tegen vuil en stug worden? Of moet ik nog een zogenaamde ‘voeding’ kopen om het leer soepel en mooi te houden?
Dan heb ik nog de vraag of elke soort lederspray toepasbaar is voor elke kleur leren jas (uitgaande dat de lederspray beschermt en voor soepelheid zorgt)?
Dan als laatste (terugslaan op de eerste vraag), welke spray kan ik het beste gebruiken om niet iets per ongeluk te gebruiken wat de jas mogelijk ruïneert (ben erg voorzichtig met het selecteren van onderhouds spullen).
Alvast hartstikke bedankt voor jullie reactie!
Gr,
Maxime
Mail maar eens een foto van de spullen en een foto van het onderhoudsmiddel wat u gebruikt heeft.
Waarschijnlijk kan ik dan wat meer vertellen.