Leersoorten onder de loep: Wat u moet weten over verschillende leerproducten

Verschillende leersoorten en kwaliteiten
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Verschillende leersoorten en kwaliteitenHet is u vast niet ontgaan; leer is er in alle soorten en maten. Verschillende namen, verschillende kwaliteiten, en zelfs verschillende onderhoudseisen. Soms lijkt het wel alsof je door het bos de bomen niet meer ziet. Maar geen zorgen, wij zetten alles graag weer overzichtelijk voor u op een rijtje. Laten we eens zeven veelvoorkomende leersoorten bekijken, zodat u beter geïnformeerd bent.

1. Rundleer: Koning onder de leersoorten

Rundleer is zonder twijfel een van de favoriete keuzes als het om verschillende leersoorten gaat. Wist u dat meer dan 70% van het leer dat wordt gebruikt voor meubels afkomstig is van koeien- of stierenhuiden? Waarom, vraagt u zich af? Het antwoord is eenvoudig: het heeft te maken met de omvang. De huid van een rund heeft namelijk een indrukwekkende omvang van tussen de 4 en 6 vierkante meter, wat het bijzonder geschikt maakt voor zitmeubels.

2. Splitleer: Het betaalbare alternatief

Splitleer is het economisch vriendelijkere broertje van rundleer. Het komt ook van runderen, maar voornamelijk van de onderste laag van de huid. Dit type leer wordt vaak gebruikt voor kledingstukken, zoals handschoenen, schoenen en riemen, en soms, vanwege de prijs, ook voor de achter- of zijkanten van minder hoogwaardige leren bankstellen.

3. Kalfsleer: Een kwestie van grootte

Bij de aanschaf van meubels van kalfsleer moet u opletten. Het bruikbare deel van een kalfshuid is meestal te klein voor een compleet meubelstuk. Het komt daarom vaak voor dat kleine runderhuiden als kalfshuiden worden verkocht.

4. Nappaleer: elegante meubelkwaliteit

Nappaleer is een prachtige leersoort van meubelkwaliteit. Dit type leer wordt gemaakt van nerfleer, de bovenste laag van de runderhuid. De huid wordt meestal gelooid in chroom en daarna geverfd.

5. Nubuck: Zachtheid ten top

Nappa leer bankNubuck is een mooie, zachte leersoort die wordt verkregen door de mooiste nerfhuiden na het looiproces aan de bovenkant op te ruwen. Het resultaat is een uiterst zacht meubelleer, dat helaas bijna onmogelijk schoon te houden is. Het is wellicht niet de meest logische keuze voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren.

6. Suède: Ruw en verfijnd

Suède, daarentegen, wordt gemaakt door het leer aan de vleeskant op te ruwen. Hierdoor heeft het materiaal een iets ruwere textuur dan Nubuck, maar het blijft helaas erg kwetsbaar. Om deze reden wordt suède voornamelijk gebruikt voor kleding en schoenen, maar niet voor meubels.

7. Schapenleer: Delicaat en verfijnd

Schapenleer heeft een lossere vezelstructuur en is dunner dan rundsleer. Dit type leer kan snel verkleuren en vereist regelmatig onderhoud met wax. Schapenhuiden zijn relatief klein en worden daarom niet vaak gebruikt voor meubels.

Nou, dat weet u ook weer. Met deze kennis op zak kunt u vol vertrouwen uw volgende meubelwinkelbezoek plannen. Met een beter begrip van de verschillende leersoorten kunt u de juiste keuze maken die past bij uw behoeften en voorkeuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *