U weet het vast wel; het ene leer is het andere niet. Verschillende namen, verschillende kwaliteiten, verschillend onderhoud. Soms zie je door de kudde de koe niet meer. Of zoiets. Maar goed, we zetten weer eens een keer alles voor u op een rijtje. Zeven leersoorten, voor u gerangschikt.
Rundleer
Rundleer is natuurlijk wel zo’n beetje de favoriet onder de verschillende soorten leer. Wist u dat meer dan 70% van het leer dat gebruikt wordt voor meubelen van koeien- of stierenhuiden komt? Waarom, zult u vragen. Nou, simpel, dat heeft te maken met de grootte. De huid van een rund is namelijk tussen de 4 en de 6 m2 groot, en daardoor makkelijk te verwerken voor zitmeubels.
Splitleer
Het goedkopere alternatief is splitleer; afkomstig van runderen, maar dan vooral van de onderste laag., en meestal gebruikt voor kledingartikelen, zoals voor handschoenen, schoenen en riemen. En soms, vanwege de prijs, ook wel als achter- of zijkant van leren bankstellen van mindere kwaliteit.
Kalfsleer
Bij de aankoop van een meubel van kalfsleer, moet u opletten. Het bruikbare deel van de kalfshuid is namelijk meestal te klein voor een heel meubel. En daarom gebeurt het dan ook vaak dat kleine rundshuiden als kalfshuiden worden verkocht.
Nappa
Nappaleer is een mooie kwaliteit meubelleer. Deze leersoort is gemaakt van nerfleer, de bovenste laag van de rundshuid. De huid is dan meestal gelooid in chroom en daarna geverfd.
Nubuck
Nubuck is een mooie, zachte leer soort. Het ontstaat door de mooiste nerfhuiden na het looiproces aan de bovenkant op te ruwen. Daardoor krijg je een erg zacht meubelleer, dat helaas bijna onmogelijk schoon te houden is. Niet zo logisch voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren dus!
Suède
Ook suède wordt gemaakt door het leer op te ruwen, maar dan aan de vleeskant. Het materiaal is daardoor iets ruwer dan Nubuck, maar het blijft helaas ook erg kwetsbaar. Daarom wordt suède vooral gebruikt voor kledij en schoenen, maar niet voor meubels.
Schapenleer
Schapenleer heeft een lossere vezelstructuur en is dunner dan rundsleer. Omdat het snel kan verkleuren moet het regelmatig onderhouden worden met wax. Schapenhuiden zijn erg klein en worden daarom niet vaak gebruikt voor meubels.
Nou, dat weet u ook weer. U kunt de meubelzaken weer bezoeken, en met dit lijstje weet u in ieder geval beter wat nou precies wat is, bij leer.