Ook onze grootouders wisten het al: houten meubels zijn mooi, duurzaam en zorgen voor sfeer. Maar uw houten meubels beschermen, hoe doet u dat? Wij bieden u een overzicht van de do’s en don’ts, zodat u zonder zorgen aan de slag kunt.
Verschillende houtsoorten
In de meubelindustrie worden vooral Europese en Scandinavische houtsoorten gebruikt. Daarbij onderscheiden we enerzijds de snelle groeiers zoals vurenhout en grenen en anderzijds de trage groeiers zoals beuk en eikenhout. In tegenstelling tot de snelle varianten zijn de trage groeiers harde houtsoorten. Daarnaast wordt ook tropisch hout gebruikt, zoals teak en bangkirai.
Niet-massieve varianten
Massieve houten meubels gaan het langst mee – een heel mensenleven of langer zelfs – maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Om die prijs te drukken, worden er steeds vaker meubels gemaakt van plaatmateriaal dat afgewerkt wordt met een kunststof of fineerlaagje.
Uw houten meubels beschermen door optimale condities
U wilt natuurlijk dat uw meubels zo lang mogelijk in topvorm blijven. Daarom is houten meubels beschermen een prioriteit. Door te zorgen voor optimale condities komt u al een heel eind:
- De ideale temperatuur voor uw houten meubels schommelt tussen 21 graden overdag en 14 graden ’s nachts;
- Ook de luchtvochtigheid is belangrijk: zorg dat die tussen 55 en 60% blijft. Dat kunt u meten met een hygrometer. Indien nodig, kunt u de vochtigheid beïnvloeden met waterbakjes aan de verwarmingselementen.
- Uv-straling kan verkleuring veroorzaken. Zorg dus zeker voor voldoende zonwering.
Houten meubels beschermen: het belang van onderhoud
Een goede bescherming begint met een correct onderhoud. Neem deze tips in acht:
- U kunt de oude olie- of waslaag van uw meubel verwijderen met een wood cleaner. Daarna is het hout helemaal tiptop om een nieuwe beschermlaag aan te brengen. Een ander trucje is het gebruik van thee: maak een sterke pot thee, laat hem afkoelen en wrijf uw meubel hiermee in. Droog het daarna af met een andere doek.
- Olie geeft een mooie glans aan uw meubels, maar gebruik die niet te vaak. Een drietal keer per jaar is genoeg.
- Was zorgt minder snel voor verzadiging. Wilt u weten of u uw meubel opnieuw in de was moet zetten? Wrijf het dan met een droge doek op. Als de glans terugkomt, hoeft u nog geen actie te ondernemen. Is dat niet zo, dan moet u de oude waslaag verwijderen en het meubel opnieuw in de was zetten.
Heeft u nog vragen of wilt u graag uw houtbescherming aan een professional overlaten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie.