Het lederen monster

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Lederen voetbalWel eens gehoord die uitdrukking, ‘Het lederen monster’? En dan bedoel ik niet deel 335 uit de Suske & Wiske reeks natuurlijk. Want daar gebruikt de schrijver alleen maar een bekende Nederlandse uitdrukking, maar hij bedoelt gewoon een voetbal. Maar dat wist u vast wel. De bijnaam van een voetbal komt natuurlijk van het materiaal waar de bal gemaakt wordt.

Ik denk niet dat er nog een andere vorm van leergebruik is, waarbij een stuk leer van (uitgerold) waarschijnlijk nog niet eens één vierkante meter miljarden mensen tegelijk in de ban kan houden. De finale van de FIFA Wereldbeker in 2018 werd zelfs door ruim 3,5 miljard mensen gevolgd, die keken naar een stukje leer dat heen en weer geschopt werd.

En daar wringt de (voetbal)schoen trouwens wel een beetje , want tegenwoordig worden voetballen eigenlijk niet meer van leer gemaakt. Er zijn tegenwoordig veel ballen van kunststof, of er wordt waterafstotend leer gebruikt.

De oudst bekende bal die nog bewaard is gebleven is er één uit 1855, en die was van rubber. Moet best bijzonder zijn geweest, met een rubberen bal voetballen. Maar in de loop der jaren werd die rubberen bal vervangen door eentje van leer. Probleem daarbij was toch wel dat ze zich volzogen met water, en dat ze dus loodzwaar werden. Veel plezier bij een kopbal! En je had ook nog de veters, om de bal bij elkaar te houden.

Geluk waren ze dan rond 1950 zo ver dat de veters vervangen werden door ventielen, en dat het leer ook geverfd werd, om die opname van water tegen te gaan. En op het WK in 1986, in Mexico, werd er voor het eerst gespeeld met een bal van polyurethaan, geen leer meer dus.

Maar vanwaar die bijnaam dan, het lederen ‘monster’. Tja, dat is eigenlijk heel eenvoudig; de bal brengt geluk, euforie en plezier aan de ene kant, en wanhoop, verdriet en verslagenheid aan de andere kant. En dat kan al in 1 seconde omslaan, zeker voor ons Nederlands Elftal. Wie herinnert zich niet de bal op de paal van Rob Rensenbrink in de laatste minuut van de WK finale van 1978, of de bal van Arjen Robben op de teen van de Spaanse keeper in de WK finale van 2010?

En echt monster dus, die WK-bal voor Oranje. Al dan niet van echt leer …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *