Een houten tafel is vaak het pronkstuk van uw interieur. Stijlvol en elegant en een echte blikvanger. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden.
Het vergt echter wel wat werk om uw houten tafel in optimale conditie te houden. Maar dan kunt u er wel zo lang mogelijk van genieten. Met onderstaande tips komt u al een heel eind!
Voorkomen is beter dan genezen
Deze uitspraak is zo oud als de straat, maar ze is volkomen waar. U weet ongetwijfeld dat u geen hete potten of pannen recht van het fornuis op uw houten tafel moet zetten en ook natte waterglazen zijn niet aan te raden. Voor die dingen hebben we namelijk onderzetters uitgevonden. Minder bekend is dat uw tafel ook wat zuurstof en licht kan gebruiken. Laat ze dus niet continu bedekt onder een tafellaken, vooral niet wanneer dit van luchtdicht textiel is gemaakt.
De gevoeligheden van uw houten tafel
Net zoals mensen, hebben ook houten meubelen hun gevoeligheden. We denken daarbij vooral aan licht en temperatuurverschillen. Blootstelling van uw houten tafel aan direct zonlicht kan zorgen voor verkleuringen. Zet uw tafel dus liefst niet in de zon en zorg ervoor dat u de voorwerpen op de tafel af en toe van plaats verwisseld. Daarnaast hebben houten meubelen ook last van grote temperatuurverschillen. Probeer de kamertemperatuur steeds rond 20 graden Celsius te houden. Zo voorkomt u scheuren of andere beschadigingen in het hout.
Water is de vijand!
Is er een ongelukje gebeurd met een omgestoten glas of heeft de waterkan op uw houten tafel gedruppeld? Maak alles dan meteen weer droog met een doek. Water kan namelijk lelijke plekken achterlaten in het hout. Vooral eikenhouten meubelen zijn daar erg gevoelig voor. Bent u wat laat in actie gekomen en zijn er toch al kringen of vlekken te zien? Dan kunt u die behandelen met paraffineolie. Wrijf de plek ermee in tot ze niet meer te zien is.
Geoliede houten tafel reinigen
Een geoliede houten tafel kunt u het best schoonmaken door met een natte doek het vuil en stof te verwijderen. Gebruik daarbij geen schoonmaakmiddel of zeep want dan krijgt u vlekken. Nadien droogt u de tafel met een doek weer af. Wanneer uw houten tafel er verweerd uitziet of barsten vertoont, kunt u dit aanpakken met een goede houtolie.
Een opknapbeurt
Tot slot nog dit: eigenlijk is een regelmatige opknapbeurt het enige wat uw houten tafel nodig heeft om erg lang mee te gaan en mooi te blijven. Dat hoeft u alleen te doen wanneer u ziet dat er duidelijke sporen van gebruik zijn. U kunt uw houten tafel dan lichtjes opschuren, zodat de vlekken verdwijnen. Nadien kunt u de tafel ook bewerken met een onderhoudsproduct, zodat hij beter beschermd is.
Wilt u meer weten? of heeft u nog meer vragen over het onderhouden van een houten tafel, neem dan gerust contact met ons op. Toch kijken voor een nieuwe tafel?, kijk dan ook eens op deze website.